Учени изчислиха перфектния размер на женските устни
 
 Учени определиха оптималните форми и пропорции на женските устни, от които могат да се ръководят пластичните хирурзи.
 Резултатите от работата им са представени в списанието на Американската медицинска асоциация за лицева пластична хирургия (The Journal of the American Medical Association Facial Plastic Surgery).

 Плътните устни с правилна форма при жените субективно се свързват с младост и привлекателност. Уголемяването на устни е една от най-процедури в козметичната практика и пластичната хирургия, но общи критерии за определяне на оптимална форма и пропорции на устните не съществуват.
 Но има още няколко параметъра, които остават неясни, например оптималното съотношение между площта на устните и лицето. За да установят това учени от Калифорнийския университет в Ървайн провеждат експеримент.
 В първия етап те създават дигитални изображения на лицата на 20 бели млади жени с размер на устните от минус 150 до плюс 200 процента от нормалното и ги показват на 150 доброволци.


Пример изображения за първия етап / ©Natalie A. Popenko et al., JAMA Facial Plastic Surgery, 2017

 Резултатите показват, че най-привлекателни са устните, чиито размер е увеличен с 53.5 % точки в сравнение с нормата. Авторите след това отделят 15-те снимки, които са получили най-високи резултати и с помощта на графичен редактор променят пропорциите на горните и долните устни на 1:2, 1:3, 1:1 и 2:1. Общо 60 снимки rса показани на 428 доброволци.


Пример изображения за втория етап / ©Natalie A. Popenko et al., JAMA Facial Plastic Surgery, 2017

 Според резултатите от втория етап, най-висока оценка получава изображението, където пропорциите са 1:2 и най-ниска - 2:1.

 В третия етап изследователите оценяват оптимално съотношение на размера на устните и долната трета на лицето. В този случай средният процент е 9.6%.

 Резултатът накратко, според изследването - оптимални са устните, които са увеличени около 1,5 пъти, с два пъти по-голяма долна устна и заемат около 10 процента от долната трета на лицето.

 Проучването може да даде ориентир за подобряване на цялостната лицева естетика и имат клинично значение в областта на лицевата пластична хирургия.

 Източник: Nauka.offnews.bg
Най-новите теми в блога ни
Науката обяснява: трябва ли наистина да се притеснявате за тези бенки?
Ракът на кожата е най-често срещаната форма на рак в Съединените щати ...
Така изглежда кожата ви, изложена на твърде много слънце
Нашите майки не са се шегували, когато са ни карали да се мажем със слънцезащитен крем ...
Как слънцезащитната козметика ни пази от тъмната страна на нашата звезда
Изглежда напълно естествено да свързваме слънцето с хубави ...

© 2017   ® Дерматологичен център АВРОРА ДЕРМ - гр. Пазарджик, ул. "Константин Величков" 37