Откриха над 200 генетични модела на плешивостта
Проучване сред 52 000 мъже разкри над 200 генетични модела, свързани с широко разпространеното сред мъжете, но твърде притеснително състояние - плешивостта. Откритите генетични варианти могат да бъдат използвани за прогнозиране на шансовете за пълна загуба на коса. Изследването, водено от Саскиа Хагенаарс (Saskia Hagenaars) и Дейвид Хил (W. David Hill) от Университета в Единбург, Великобритания, е публикувано в PLOS Genetics.

Откритието увеличава значително броя на известните генетични модели, свързани с плешивостта при мъжете (предишно подобно проучване идентифицира едва осем маркера). Учените от новото изследване също така са използвали откритите модели, за да прогнозират шансовете за оплешивяване, въпреки че изтъкват, че резултатите се отнасят повече до голям брой хора, отколкото до конкретен индивид.

"Все още имаме дълъг път преди да можем да направим точна прогноза за загубата на коса на конкретен индивид. Въпреки това тези резултати ни приближават една стъпка по-близо", коментира съавторът на проучването Рикардо Мариони (Riccardo Marioni) от Центъра за геномна и експериментална медицина в Единбургския университет. "Резултатите ни са само началото към подобряване на разбирането на генетичните причини за загубата на коса", уточнява още той пред изданието Live Science.
В своето проучване изследователите са анализирали информация от над 52 000 мъже на възраст между 40 и 69 години от Великобритания. От тях около 32% са били без загуба на коса, 23% - с лека загуба, 27 на сто - с умерена загуба, а 18 на сто - с пълна загуба на коса. Учените след това са анализирали геномите на участниците, търсейки генетични разновидности, известни като единични нуклеотидни полиморфизми или SNP (single-nucleotide polymorphism), свързани с пълната загуба на коса. Това търсене е разкрило 287 генетични разновидности, разположени в над 100 гена, които са свързани с пълната загуба на коса.

Много от генетичните разновидности са разположени върху или близо до гени, които досега са свързвани със загубата на коса, с нейното посивяване или биологични структури, свързани с производството на коса. 40 от генетичните разновидности са били разположени в Х-хромозома, която мъжете наследяват от майките си, съобщават учените. Един от гените в Х-хромозомата - генът за андрогенния рецептор, който е свързан с хормона тестостерон, е бил силно обвързан с пълната загуба на коса. Досегашни проучвания също са посочвали този ген за свързан с мъжката плешивост.

Изследователите от Единбургския университет са създали и формула, която води до генетичен "рисков резултат", с която да се опитат да прогнозират шансовете за пълна загуба на коса при мъжете. Между мъжете с резултат под средното 39 на сто не са имали загуба на коса, а 14% са имали пълна загуба на коса. Обратното, между онези с висок резултат 58% са имали умерена загуба на коса.

Учените отбелязват, че в своето проучване не са събирали информация на каква възраст участниците са започнали да губят своята коса. Ако са имали и тези данни, изследователите прогнозират, че биха получили дори още по-силни генетични асоциации със загубата на коса.

Източник: Nauka.offnews.bg
Най-новите теми в блога ни
Науката обяснява: трябва ли наистина да се притеснявате за тези бенки?
Ракът на кожата е най-често срещаната форма на рак в Съединените щати ...
Така изглежда кожата ви, изложена на твърде много слънце
Нашите майки не са се шегували, когато са ни карали да се мажем със слънцезащитен крем ...
Как слънцезащитната козметика ни пази от тъмната страна на нашата звезда
Изглежда напълно естествено да свързваме слънцето с хубави ...

© 2017   ® Дерматологичен център АВРОРА ДЕРМ - гр. Пазарджик, ул. "Константин Величков" 37