Създадоха медикамент за слънчев загар без слънце
 
След 10 години изследвания учените стигнаха до медикамент, който може да помогне на хората да получат тен без излагане на слънце, което потенциално ще намали риска от рак на кожата, съобщи Medical Xpress.
Статия за откритието е публикувана в списание Cell.

"Това не е фалшив, а истински загар. За него няма нужда от слънце", заявява проф. Дейвид Фишер (David Fisher), автор на изследването.
Медикаментът стимулира клетките, които произвеждат пигмента, поглъщащ ултравиолетовата светлина. Учените подчертават, че са необходими допълнителни тестове, за да се провери за евентуални странични ефекти при хората.
Приложен като крем върху кожата на "червенокоси" мишки, медикаментът създава дълбок тен. Подобно на своите бледокожи човешки аналози, този вид мишки е особено податлив на вредните ефекти на ултравиолетовите лъчи на слънцето.
Първият пробив при мишките беше обявен преди повече от десет години в изследване, публикувано в британското списание Nature през 2006 г., но на учените им трябваше много време, за да разберат как да направят така, че много по-дебелата човешката кожа да абсорбира веществото.
Първоначалният доклад разкрива, че вещество, наречено форсколин, дава на мишките дълбок загар без излагане на ултравиолетова светлина. Но тъй като човешката кожа е относително безкосместа в сравнение с животните, тя е по-дебела, за да ни предпази от горещина, студ и други фактори на околната среда, то веществото не може да проникне ефективно.
Затова групата учени се насочва към протеин, наречен сол индуциран киназа (SIK), който работи като ключ за производството на меланин, пише онлайн изданието Science.
Обект на тяхното проучване е генът MC1R, който е отговорен за производството на меланин в кожата. При хората, които получават естествено загар, този ген под въздействието на слънчевата светлина предизвиква каскада от реакции, които заставят кожните клетки да произвеждат меланин.

Вляво - необработена човешка кожа, в центъра - кожа, третирана с форсколин, вдясно - кожа, третирана с новия състав. Източник: Nisma Mujahid and David Fisher/Department of Dermatology, Massachusetts General Hospital

При експериментите с парчета кожа в лабораторен съд и живи мишки въздействието на веществото води до стабилно потъмняване, което започва да избледнява след около една седмица.
Учените твърдят, че новото вещество може да предизвиква тен за всички типове кожа, освен това неговото действие предотвратява онкологичните заболявания на кожата, причинени от ултравиолетови лъчи.

Източник: nauka.offnews.bg
Най-новите теми в блога ни
Науката обяснява: трябва ли наистина да се притеснявате за тези бенки?
Ракът на кожата е най-често срещаната форма на рак в Съединените щати ...
Така изглежда кожата ви, изложена на твърде много слънце
Нашите майки не са се шегували, когато са ни карали да се мажем със слънцезащитен крем ...
Как слънцезащитната козметика ни пази от тъмната страна на нашата звезда
Изглежда напълно естествено да свързваме слънцето с хубави ...

© 2017   ® Дерматологичен център АВРОРА ДЕРМ - гр. Пазарджик, ул. "Константин Величков" 37