Как слънцезащитната козметика ни пази от тъмната страна на нашата звезда
Изглежда напълно естествено да свързваме слънцето с хубави неща. Изрази като „слънчев ден”, „като ясно слънце” или „слънчево настроение” не носят дори бегъл помен от негативен оттенък. При това хората винаги са обичали да се излагат на слънце. Днес знаем, че слънчевата светлина има редица
благотворни ефекти върху човешкия организъм,
които варират от регулацията на важни невротрансмитери (отговорни за нашето добро настроение) до образуването на полезния витамин D в тялото.
За съжаление, както знаем, познанието обикновено носи тъга. Науката на XX век завинаги сложи край на безметежната романтична връзка между слънцето и Homo Sapiens. По-конкретно с напредъка на познанието през последните десетилетия разбрахме, че прекомерното излагане на слънце води до последствия, които са много по-лоши от добре познатите козметични проблеми като изгарянията и преждевременното остаряване на кожата. Различните видове кожен рак, взети заедно, са най-разпространеният вид онкологични заболявания.
Съвременната „слънчева” козметика включва два вида активни слънцезащитни съставки, който действат съответно като физически и химически филтри за ултравиолетовите лъчи. Първите защитават кожата, като отразяват или разпръскват UV лъчите, действайки като
своеобразно огледало.
Такива са например масово използваните минерални „слънчеви блокери” цинков окис (ZnO) и титаниев двуокис (TiO2). От своя страна химическите „слънчеви екрани” работят, като абсорбират ултравиолетовите лъчи по химически път.
Слънцезащитната козметика е добър пример за влиянието на науката върху всекидневието и съдбата на милиони хора. Редица съвременни изследвания доказват, че редовната и правилна употреба на такива продукти намалява разпространението на някои видове рак на кожата, включително т.нар. squamous-cell carcinoma (сквамозноклетъчен карцином).
Най-новите развития в историята на слънцезащитната козметика са свързани с рязката промяна на отношението към UV-A лъчите. През по-голямата част от XX век UV-A спектърът бе смятан за практически безвреден. Днес обаче знаем, че този вид ултравиолетови лъчи са отговорни за 80% от преждевременното остаряване на кожата и предизвикват редица вредни ефекти, водещи до рак на кожата. Поради това наличието на
широкоспектърна защита от ултравиолетови лъчи,
включително UV-A и UV-B, е един от основните критерии за съвременната слънцезащитна козметика. В момента на пазара има козметични продукти, които осигуряват широкоспектърна защита и едновременно с това са фотостабилни, т.е. не се разграждат от слънцето.
Най-близо до понятието „златен стандарт” в това отношение са активните органични компоненти Tinosorb (Tinosorb S и Tinosorb M), които присъстват в много от слънцезащитните продукти на пазара. Тези две вещества са разработени от швейцарската компания Ciba, която от 2009 г. насам е част от химическия концерн BASF. Двете вещества са хибридни, т.е. действат едновременно като химически и физически слънчеви блокери. Tinosorb S е най-ефективният широкоспектърен абсорбент (вещество, което абсорбира) на UV лъчи, измерен според фактора SPF. В това отношение не му отстъпва Tinosorb M, който има тройно действие – едновременно абсорбира, отразява и разсейва ултравиолетовите лъчи. Двата активни компонента са разработени специално за нуждите на козметиката и може да бъдат комбинирани с всякакви други органични или неорганични
слънчеви филтри.
Tinosorb S и Tinosorb M показват изключително силен синергичен ефект, когато бъдат комбинирани един с друг или с други ултравиолетови филтри. При това двата блокера са не само изключително фотостабилни, но и увеличават стабилността на останалите компоненти в слънцезащитния продукт. Накратко, в съвсем близкото минало вещества с подобни слънцезащитни качества щяха да изглеждат почти магически.
Това обаче далеч няма да е последната дума на науката. В момента изследователите работят усилено, за да „запълнят дупките” в защитата от ултравиолетовите лъчи, осигурявайки все по-добра защита срещу всеки вид UV лъчи. В момента в лабораториите преминават изпитания слънчеви филтри, чиито качества далеч надхвърлят тези на Tinosorb S и Tinosorb M.
Силна актуална тенденция в слънцезащитната козметика е включването на ефективни широкоспектърни слънчеви блокери в козметиката за
всекидневна употреба.
В резултат от напредъка в познанията ни за биологичния ефект на UV-A лъчите този вид продукти трябва да разполагат със SPF най-малко 15, за да предотвратят преждевременното остаряване на кожата.
Една от най-перспективните насоки в момента е възможното създаване на слънцезащитно хапче, което ще защитава цялото тяло „отвътре навън” в продължение на дни, без да е необходимо мазане с крем. В момента различни научни екипи работят по създаването на подобно чудодейно средство. За целта изследователите най-вероятно ще използват някои от натуралните слънчеви филтри, които растения и животни използват, за да оцелеят под жарките лъчи на слънцето. Сред тях например е мощният антиоксидант астаксантин (astaxanthin) – веществото, което придава червения цвят на скаридите, раците и сьомгата. Затова е напълно възможно в близкото бъдеще слънчевият тен отново да стане здравословен благодарение на науката.

Автор: Начо Стригулев. Източник: obekti.bg
Най-новите теми в блога ни
Науката обяснява: трябва ли наистина да се притеснявате за тези бенки?
Ракът на кожата е най-често срещаната форма на рак в Съединените щати ...
Така изглежда кожата ви, изложена на твърде много слънце
Нашите майки не са се шегували, когато са ни карали да се мажем със слънцезащитен крем ...
Как слънцезащитната козметика ни пази от тъмната страна на нашата звезда
Изглежда напълно естествено да свързваме слънцето с хубави ...

© 2017   ® Дерматологичен център АВРОРА ДЕРМ - гр. Пазарджик, ул. "Константин Величков" 37