Лечение на акне и белези от акне
 
 Акнето е често срещано възпалително заболяване на космено-мастния фоликул, засягащо предимно кожата на лицето, гърба и гърдите. За възникване на заболяването играят роля редица фактори : генетична предиспозиция, хормонална стимулация на мастните жлези с повишаване на секрецията и колонизация на косменомастния фоликул от Cutibacterium acnes. При акнето могат да се наблюдават различни промени по кожата– отворени и затворени комедони ("черни точки"), повърхностни и дълбоки възпалителни промени – гнойни или болезнени червени лезии.

 В процесът на оздравяване, в резултат на настъпилото дълбоко възпаление на дермата, могат да настъпят различни промени в структурата и в цвета на засегнатият участък. Промяната в синтеза на колагена се последва от атрофия ( „хлътване” ) на кожата в този район и води до образуване на различни видове атрофични ( „хлътнали“ ) белези:

 В хода на възпалителният процес на местата на акне лезиите, в резултат на активиране дейността на мелоноцитите ( клетките синтезиращи кафявият пигмент меланин ), могат да се наблюдават червени, червено-виолетови до кафеви петна, т.нар поствъзпалителна хиперпигментация. Това е нормална реакция на кожата, отговор на преминало тежко възпаление, по-често при хора с тъмна кожа. Тези промени са преходни и обикновено се задържат между 6-18 месеца. Ранното лечение от дерматолог може да се намали развитието на поствъзпалителни пигментации и да ускори тяхното преминаване. През този период е важно е да се избягва излагането на пряка слънчева светлина и солариум, както и редовно да се използват слънцезащитни кремове с висок фактор 50SPF.

 4D- лифтингът е неинвазивна процедура, която не изисква предварително обезболяване. По време на процедурата е възможно да усетите лекостепенно затопляне и парене върху кожата, което зависи от прага на поносимост на отделния пациент. След процедурата има зачервяване на кожата, което избледнява за 2-3 дни, а в зависимост от дълбочината на работа при последния етап от процедурата може да има и лек оток, който спада за няколко часа при адекватно спазване на препоръките на лекаря. Задължително е използването на слънцезащитни кремове след процедурата, както и избягването на директно слънчево въздействие до 2 седмици след нея, за да се избегнат нежелани хиперпигментации. Лекарят ще ви препоръча подходящ продукт за домашна употреба за по-бързо възстановяване на кожната повърхност.


 Обикновено лазертерапията се комбинира с другите методи на локално и системно лечение, за да се постигнат по-добри, бързи и дълготрайни резултати.

 Посредством фракционна фототермолиза неаблативният фракционен лазер Er:YAG на системата Fotona ® води до създаването на микроколони от коагулирана тъкан с приблизително 150 µg в диаметър, които се простират от епидермиса в дермиса. Това предизвиква оздравителен отговор на раните, като се замества дезорганизираната, уплътнена съединителна тъкан със здрава нова тъкан. При това значително намалява появата на съединителна тъкан (като отстранява коагулираната тъкан и я заменя със здрава). Незасегнатата, нетретирана кожа, заобикаляща всяка микроскопична рана позволява бърза реепитализация на третираната тъкан на белезите.

 Лъч с дължина на вълната 2940 nm Er:YAG се абсорбира селективно от водата в тъканта и е подходящ за всеки тип кожа. Близостта на здравата кожа до границите на микроколоните позволява мигрирането на нормални меланоцити, които допринасят за бързото нормализиране на пигмента. За разлика от страничните ефекти, следващи традиционните аблативни процедури за цялостен пилинг, които могат да включват сълзене, образуване на коричка, възпаление и хипер пигментация, пациентите третирани с 2940 nm Er:YAG изпитват лека болка и само преходна едема и/или еритема (оток и/или зачервяване), които са с продължителност от няколко часа до няколко дни.

 Тази иновативна техника, приложена в курс от добре понасяни процедури, с минимални странични ефекти, и с кратко или никакво време за възстановяване, представлява значителен успех в лечението на широка гама от белези - хирургични и пост травматични, белези от акне и варицела, което може значително да подобри самочувствието и качеството на живот на пациентите.

 Лазерът Er:YAG на системата Fotona ® може значително да подобри разнообразни, както хипертрофични така и атрофични белези, хирургически и пост травматични белези, без значение от причината или възрастта на белега, с минимални или без странични ефекти;може да бъде използван при хипопигментирали и хиперпигментирали белези. Предлага доказано най-доброто, светлинно-базирано третиране на стрии.

 Лазерът повлиява не само текстурата на белга, а и повърхността му (наличието на пигментацията, зачервяване и единични съдове). Могат да се третират белези в областта на лицето, тялото, горните и долните крайници.

 Броят на процедурите се определя в зависимост от размера, вида и повърхността на третирания белег. Обикновено терапевтичния ефект (подобряване на текстурата и избледняване) се постига постепенно в рамките на 3 до 4 процедури, като при някои пациенти е възможно да са необходими повече или по-малко.

 Интервала между отделните процедури е от 3 до 4 седмици.

Кога ще видя резултата?


 В разстояние на 4 седмици от първата процедура се наблюдава промяна в гъвкавостта и симптомите на белега, като всяка следваща процедура прави ефекта по-видим. Необходими са 3 месеца след завършване на курса (3-4 процедури през месец), за да се види пълния резултат от лечението. След този период се преценява необходимостта от понататъчно лечение. Предвид продължителността на лечението пациента трябва да бъде предварително информиран и подготвен.

Колко време се запазва постигнатият ефект от процедурите?


 Резултатите от процедурите са дълготрайни.

Кой е най-подходящия период за провеждане на процедурата?


 В зависимост от зоната, в която е разположен белега, желателно е този вид терапия да се провежда през сезоните, в които засегната област не е изложена на дирекна слънчева светлин. Такива са есен, зима и пролет.

Какво трябва да знам за първата процедура?


 Преди първата процедура вашият дерматолог ще Ви представи точно и ясно необходимата Ви медицинска информация и изчерпателно информирано съгласие. Той ще обсъди с Вас какви са възможните резултати. Трябва да се знае, че заличаването на белезите е трудно и продължително, терапията му изисква много търпение и дисциплина отстрана на пациента.


Лечение на розацея


 Розацея е хронична дерматоза на зрялата възраст с акнеиформен характер, но без комедони, а с преобладаване на застойният еритем и телеангиектазии ( трайно разширени капиляри). Най-често се засяга лицето и деколтето, а в някои редки случаи и мигленият ръб, горният клепач и конюнктивата. За изява на заболяването роля имат следните фактори:

 • екзогенни инфекции ( Demodex folliculorum), атмосферните влияния ( високи и ниски температури, слънце и вятър), напитки ( прекомерна употреба на алкохол,кафе,чай и др ),
 • ендогенни –генетична предиспозиция, храносмилателни смущения (гастрит, колит, холецистит),ендокринни дисфункции ( климакс, тириотоксикоза и др.).

Боледуват по-често жени ( светъл фототип, руси ) в преклимактерична и климактерична възраст, но тежките, обезобразяващи усложнения се наблюдават само при мъжете. У тях се наблюдава неестетична хипертрофия и деформация на носа,характезираща се с еритемна неравномерно задебелена кожа и разширени фоликули, наречена ринофима.

 Розацеята се представя с доста големи индивидуални различия. Започва със симетрично прогресиращо зачервяване по скулите, носа, челото и деколтето, което се комбинира от папули, пустули, увеличен брой на мастните жлези и множество телеангиектазии. Обикновено промените са симетрични като могат да бъдат по интензивни от едната страна. Много често пациентите съобщават за лек кожен сърбеж, напрежение, смъдене, повишена чувствителност на лицето, сърбеж в очите и сълзотечение. Заболяването продължава с периоди на ремисии и обостряне в пролетните месеци. Съществено значение за удължаване на периодите на ремисия има остраняването на дразнещите екзогенни фактори (студ, топлина, стрес, дразнещи храни, напитки и др.), както и използването на подходящи козметични средства (кремове, почистващи лосиони и др.).

 Лечението на розацея е трудно и бива: локално ( антибиотични, успокояващи и фотозащитни кремове) и системно (антибиотици, изотретиноин). През последните години към локалното и системно лечение на розацея се добави и лазертерапията като ефективен метод за свиване на разширените капиляри и намаляване на общият еритем (зачервяване). Лазертерапията дава възможност за по-бързо терапевтично повлияване на симптомите при розацея, както и за удължаване на периодите на ремисия.

Какво представлява процедурата с Nd:YAG 1064 nm?


 Лазерната терапия намира приложение във всеки етап от развитието на болестта. В началните и по-леки фази на заболяването измененията са свързани най-вече с поява на зачервяване на кожата и множествени разширени капиляри. В тази фаза се прилагат лазерни технологии, въздействащи предимно върху съдовете от различен калибър. Най-често прилаганите технологии са Intense Pulse Light (IPL), Nd:YAG 1064 nm, PDL 595 nm, 585 nm, KTP 532 nm. Целта на терапията в тези случаи е намаляване размера на възникналите капиляри до пълното им изчистване от повърхността на кожата. При леките случаи е възможно да се наблюдават единствено леко изразено дифузно зачервяване. В тези случаи е добре прилагането на повърхностно действащи лазери за намаляване на дифузната червенина.

 При възпалителни фази на розацея лазерната терапия включва противовъзпалителни методи за лечение, част от които е и лазерното лечение. Най-често прилаганите в тази фаза на терапия технологии са IPL, Nd:YAG 1064 nm, PDL 595 nm, Diode 810 nm. В тази фаза самостоятелната лазерна терапия рязко би могла да доведе до пълно възстановяване на кожата. Необходимо е комбинацията на лазерната терапия с локално или системно лечение с противовъзпалителни и антибактериални средства за постигане на максимален резултат.

 Лазерната терапия е основен метод за лечение при фиматозна розацея, свързана с разрастване на съединително-тъканните структури и съдовете в областта на различни лицеви части. При ринофимата тези промени са в областта на носа. В тези случаи се прилагат аблативни лазерни системи и фракционирана технология. Целта на терапията е намаляване на разрасналите се тъкани и възстановяване на началните лицеви пропорции. Най-често използваните лазери са аблативни или фракционирани C02 и Er:YAG. В случай на прилагане на аблативни процедури е възможно терапията да бъде осъществена само с една процедура, но възстанови телния период е дълъг, поради аблативното лазерно лечение. При използване на фракционирани лазерни системи възстановяването от всяка индивидуална процедура е по-бързо, но пълния ефект от процедурата изисква повече на брой терапии.

 При процедурата с Nd:YAG 1064 nm излъчваната енергия се поема от хромофора-хемоглобин в съдовете, като едновременно с това се загрява и горният слой на дермата. Чрез избор на подходящи параметри, могат да се третират най-малките кръвоносни съдове и да се повлияе дифузната (общата) червенина на кожата. От друга страна загряването на горният пласт на дермата стимулира фибробластите (клетките, произвеждащи колаген) и води до поява на нов колаген, който изпълва ,,хлътнатините“ - хипотрофични белези по кожата, в резултат на възпалителни процеси.

Как протича процедурата?


 На пациента се поставят защитни очила. Не се нанася контактен гел върху участъка, който предстои да се третира, тъй по време на процедурата накрайника на лазера не се доближава до кожата, а е на 1-2 см от нея. Възможно е пациента да усеща слабо парене или пощипване, което не налага употребата на локална анестезия и прием на обезболяващи средства. Продължителността на процедурата е различна от 15-30 мин, в зависимост от областта, която се третира.

Кои области могат да бъдат третирани?


 С процедурата Nd:YAG 1064 nm може да се третира както цялото лице и шия, така и отделни участъци- бузи, чело, брадичка.

Какво се случва веднага след процедурата?


 Веднага след процедурата е възможно леко зачервяване на третираният участък, което е преходно и изчезва до час след процедурата. Пациентите веднага могат да се върнат към ежедневният си ритъм на работа, както и да поставят грим ( пудра, фон дьо тен и др) . Задължителна е употребата на слънцезащитен крем с 50SPF, ако предстои излагане на пряка слънчева светлина или солариум.

Колко процедури са необходими?


 За постигане на оптимален резултат са необходими от 4 до 6 процедури, в зависимост от дерматологичния проблем. Обикновено ефектът от процедурите е кумулативен , т.е необходимо е да се натрупат 2-3 процедури , за да се забележи видима промяна в третираният участък. Интервала между отделните процедури е от 3 до 4 седмици.

Кой е най-подходящия период за провеждане на процедурата?


 Желателно е този вид терапия да се провеждат през сезоните в които кожата ни не е изложена на директна слънчева светлина. Такива са: есен, зима и ранна пролет

-Избягвайте прекомерна топлина.


 За два дни след процедурата, избягвайте прекомерно затопляне на кожата – сауна, парна баня, басейни, вана/джакузи или активен спорт, свързан с възможно изпотяване.

-Продукти за локално приложение върху кожата.


 Продуктите, които използвате през първата седмица след процедурата – кремове, серуми и лосиони, трябва да бъдат такива, които не дразнят кожата и не запушват порите. Не използвайте скрабове, тонери, гликолова киселина, ретиноиди или избелващи кремове през първата седмица. Фон дьо тен или тониращ крем могат да се използват след първите 24 часа от процедурата. Хидратирайте добре.

-Слънцезащитни продукти.


 Използването на слънцезащитен продукт е от изключителна важност при този тип процедури. Продуктът трябва да осигурява широкоспектърна защита – срещу ултравиолетови лъчи тип А и ултравиолетови лъчи тип В (UVA и UVB) и да има слънцезащитен фактор минимум 30 (SPF30). Нанасяйте продукта поне 20 мин преди да излезете навън и след това непосредствено преди излагането на светлина. Повтаряйте процедурата на всеки 2 часа. Ако се наложи непосредствено излагане на силна слънчева светлина, осигурете си шапка или подходящо облекло, което да покрие третираните участъци.

За безплатна консултация с дерматолог може да запазите час на тел. 0883 30 20 01 или 034/98 70 07.

© 2017   ® Дерматологичен център АВРОРА ДЕРМ - гр. Пазарджик, ул. "Константин Величков" 37