Премахване на атрофични белези с лазер
 
 Кожата е един от най-големите органи на човешкото тяло и негова първа защита. Тя непрекъснато си взаимодейства с околната среда, като участва в процеса на терморегулацията и сетивност. За да поддържа своите функции, при нарушаване на целостта на кожата, тя регенерира с образуването на белег на място на нараняването. Белегът е новообразувана съединителна тъкан, която замества нормалната кожна структура след заболяване на кожата или травма. Формата и големината му зависят от вида на увреждането. Цветът на белега се определя от давността му- розов или червен при по пресните белези и избледняващ до загуба на пигмент след години. Кожата на белега е видоизменена – изтънена, гладка и блестяща (атрофична). Съединителната тъкан в този участък не съдържа мастни и потни жлези или космени фоликули, но за сметка на това е богато кръвоснабдена и инервирана. Поради това някои от белезите са особено болезнени или с намалена чувствителност.

 Белезите се получават в резултат на прекарани възпалителни заболявания на кожата ( най-често акне) или след нарушаване на целостта и при наранявания, изгаряния, хирургични намеси или други увреждания при които е засегната и дермата. Ако кожната рана е повърхностна (напр. леко одраскване), засяга само епидермиса (повърхностния слой на кожата) тя зараства първично без образуване на белег. При увреждане едновременно на епидермиса и дермата (дълбоко разположе- ния слой на кожата) раните заздравяват с образуване на белег. Белегът е крайна фаза от процеса на заздравяване на раните. Обикновено този процес е добре контролиран от организма и нормално протича в продължи нa 6 до 12 месеца.

 Широкият спектър на белезите се влияе от пола, възрастта, расовата принадлежност на индивида, както и от хормоналния баланс, наследственото му предразположе- ние и други фактори.Най-общо белезите могат да се разделят на хипотрофични (атрофични) и хипертофични:

 1. Хипотрофични (Атрофични белези) са кожни депресии, които са причинени от унищожаването и загубата на колагена. Те са обикновено под или на нивото на кожата, може да са в резултат на травми, хирургични интервенции, възпалителни заболявания, като кистозна акне, варицела, както и в резултат от изгаряне и измръзване. Към към тази група от белези се отнасят:

 Fine line – белези (нормален) представляващи тънка бледа/пигментна линия, в някои случаи едва забележима. Най-често такива видове белези са разположени върху различни участъци на кожата, които не са подложени на опъване,разгъване и сгъване, богато кръвоснабдени, както и области, които не са склонни към образуване на хипертрофични белези или келоиди. Те са в резултат от наранявания с нож, одраскване, хирургична намеса, травми и др.

 Широки (на нивото на кожата) белези. Те са резултат от възпалителен процес или постепенно разтягане и разширяване на фините линии от хирургически белези което обикновено се случва през 3-те седмици на заздравяване или в близките 2- 3 месеца след операцията. Те са обикновено плоски, бледи, меки, безсимптомни белези, често след операции в зони подложени на движение, опъване и разтягане, като например коляно, гръб, рамо и др. Към тази група от белези спадат и стриите.

 2. Хипертрофични белези се наричат келоиди и се получават при прекомерното разрастване на съединителна тъкан вследствие нарушение на процеса на епителизиране на дефекта.Лазерното лечение на хипер и хипоттрофичните белези може да се комбинира с други техники и методи на въздействие – плазматерапия, мезотерапия, хирургична ексцизия, третиране със силиконови гелове и епителизиращи превръзки.

 Лечението на белези зависи от множество фактори. То може да бъде:

 • консервативно – при него се използват различни по ефективност кремове против белези, силиконови лепенки и др.;
 • инвазивно – при тази група от методи е налице нараняване на целостта на кожата. Такива са хирургичното лечение, кортикостероидните инжекци и др.;
 • лазертерапия


 До момента в зависимост от принципа на действие и клиничните им ефекти, лазерните системи използвани за третиране на белези, най-общо се разделят на:

 • Аблативни - при които е налице нарушаване целостта на повърхностните слоеве на кожата (ablation – разрушаване, отлепване)
 • Неаблативни – при които терапевтичния ефект не се постига чрез нарушена цялост на кожата, а чрез биологичното действие на светлината


 Посредством фракционна фототермолиза неаблативният фракционен лазар води до създаването на микро колони от коагулирана тъкан, които се простират от епидермиса в дермиса, като замества дезорганизираната, уплътнена съединителна тъкан със здравословна нова тъкан. При това значително намалява появата на съединителна тъкан, (като я заменя със здрава). Незасегнатата, нетретирана кожа, заобикаляща всяка микроскопична рана позволява бърза реепитализация на третираната тъкан на белега. Светлинната вълна с дължина 2940 nm Er:YAG се абсорбира селективно от водата в тъканта и е подходяща за всеки тип кожа. Близостта на здравата кожа до границите на микроколоните позволява мигрирането на нормални меланоцити, които допринасят за бързото нормализиране на пигмента. В рамките на няколко часа, след манипулацията пациентът усеща леко парене, щипане и се наблюдава зачервяване. Обработеният белег е със слабо изразен едем (оток) и повишена чувствителност при докосване. Кожата не е наранена, няма открити рани, не се наблюдават корички, няма нужда от превръзки.

 Тази иновативна техника, приложена в курс от добре понасяни процедури, с минимални странични ефекти, и с кратко или никакво време за възстановяване, представлява значителен успех в лечението на широка гама от хирургични и пост-травматични белези, което може значително да подобри самочувствието и качеството на живот на пациентите.

 След манипулацията остава повърхностна раничка (ерозия), която след 2-5 дни се покрива с коричка, отпадаща за 7-10 дни. През това време кожата трябва да се поддържа чиста и суха. Възможно е да усещате третираната кожа топла, като след слънчево изгаряне или след излагане на силен вятър.

Какво да очаквам след процедурата?

 Няколко дни след манипулацията околната кожа ще бъде зачервена, леко болезнена с минимален или липсващ оток. Тези симптоми отминават постепенно за около седмица.
 Лазерът повлиява не само текстурата на белга, а и повърхността му (наличието на пигментацията, зачервяване и единични съдове). Могат да се третират белези в областта на лицето, тялото, горните и долните крайници.
 Продължителността и е различна в зависимост от големинината и вида на белега. Нужни са около 20-30 минути.

Как ще се чуствам след самата процедура?

 В рамките на няколко часа, след манипулацията пациента усеща леко парене, щипане и се наблюдава зачервяване. Обработения белег е със слабо изразен едем (оток) и повишена чувствителност при докосване.Тези симптоми могат да продължат до 24 часа. Може да се използва грим за прикриване на зачервяването. Веднага след процедурата пациента може да се върнете към ежедневните си задължения.
 Важно и абсолютно задължително е пациента да използва фотозащитни кремове с висок фактор 50 SPF поне 2 месеца след приключване на последната процедура.

Кога мога да третирам белега си?

 Белезите могат да бъдат третирани независимо от давността като се постига подобрение във вида им със 70% до 80%. Колкото един белег е по незрял, толкова по ефективно ще е лечението му и по видим ще е отговора му.

Колко процедури са необходими за постигане на терапевтичен ефект?

 Броят на процедурите се определя в зависимост от размера, вида и повърхността на третирания белег. Обикновено терапевтичния ефект (подобряване на текстурата и избледняване) се постига постепенно в рамките на 3 до 4 процедури, като при някои пациенти е възможно да са необходими повече или по-малко. Интервала между отделните процедури е от 3 до 4 седмици.

Кога ще видя резултата?

 В разстояние на 4 седмици от първата процедура се наблюдава промяна в гъвкавостта и симптомите на белега, като всяка следваща процедура прави ефекта по-видим. Необходими са 3 месеца след завършване на курса (3-4 процедури през месец), за да се види пълния резултат от лечението. След този период се преценява необходимостта от понататъчно лечение. Предвид продължителността на лечението пациента трябва да бъде предварително информиран и подготвен. Резултатите от процедурите са дълготрайни.

Кой е най-подходящия период за провеждане на процедурата?

 В зависимост от зоната, в която е разположен белега, желателно е този вид терапия да се провежда през сезоните, в които засегната област не е изложена на дирекна слънчева светлин. Обикновено процедурите се провеждат през есенно-зимния период, когато рискът от пигментация на кожата е по-малък.Такива са есен, зима и пролет.

Какво трябва да знам за първата процедура?

 Преди първата процедура вашият дерматолог ще Ви представи точно и ясно необходимата Ви медицинска информация и изчерпателно информирано съгласие. Той ще обсъди с Вас какви са възможните резултати. Трябва да се знае, че заличаването на белезите е трудно и продължително, терапията му изисква много търпение и дисциплина отстрана на пациента.Лазерно лечение на стрии


 Кожата включва два слоя - епидермис и дерма. Последната се намира непосредствено под епидермиса, към който образува множество издавания. Основната й съставка е съединителната тъкан, в която се преплита богата капилярна мрежа. Малко по-дълбоко можем да открием основите на космите (космените фоликули), както и потните и мастни жлези.Под дермата се разполага подкожие, което е изградено предимно от мастна тъкан и е с различна дебелина в отделните региони на тялото.

 Епидермисът се намира най-повърхностно. Той притежава няколко добре ограничени слоя, като в посока навън клетките му постепенно отмират и вроговяват. С течение на времето, те се изтласкват към повърхността от нови клетки, водещи началото си от най-дълбокия слой, който наричаме базален. За негова основа служи т.нар. базална мембрана, която се поддържа от влакна - еластинови и колагенови. Тяхното количество обаче е най-голямо в областта на дермата.

Възникване и развитие на стриите

 През по-голямата част от живота, в кожата се поддържа едно относително постоянство в обмяната й, което е гаранция за нейния еластилитет и здравина. Съществуват обаче, определени периоди, когато в организма възникват резки промени, към които той се адаптира. При кожата обаче, като един по-чувствителен орган, тези изменения проличават ясно.

 За да обясним какъв е произходът на стриите, трябва да се върнем към съединителните влакна, споменати по-горе. Тяхната функция е да придават якост и еластичност на тъканите. Синтезът им представлява многоетапен процес, който протича в специализирани за целта клетки. Когато в организма настъпят въпросните промени, тази продукция става дефицитна, а влакната постепенно се разреждат. Губейки опора на тези места, епидермисът изтънява и "пропада". Такива деформации наричаме стрии.

 Поради по-доброто си кръвоснабдяване, нововъзникналите стрии имат червеникав цвят. С течение на времето, той избледнява. Затова, когато говорим за стрии, трябва да ги делим на нови и стари.

 Малко са частите на тялото, които са защитени от появата на тези белези. Най-често такива се формират около пъпа, гърдите, бедрата, седалището, мишниците и подмишниците, долната част на гърба. С други думи, по-вероятно е те да възникнат на места с по-дебел слой подкожна мастна тъкан.

Фактори , предразполагащи възникването на стрии :

1. Mеханични:

  • бременност
  • растеж
  • рязко напълняване/отслабване
  • тренировки

2. Болестни (такива са например състоянията на депресия, синдромът на Кушинг и др.):

3. Продължителна употреба на кортикостероиди и др. лекарства

Профилактика

 Разбира се, най-добре е да предотвратим тези белези, но до каква степен обаче това е възможно? По своя произход стриите са резултат от крайности в нашата физиология. Поради това може да се каже, че избягвайки най-вече внезапните промени в теглото ни, ние взимаме най-добрата превантивна мярка.

 Не винаги обаче можем да контролираме въздействието на собственото ни тяло върху кожата, каквито случаи са тези при бременност и растежът в юношеската възраст. При тях, а и въобще, можем да си помогнем, подобрявайки еластичността на кожата. Трябва да отбележим, че тук генетиката играе важна роля и поради това много хора са по-предразположени към стриите по рождение. Така или иначе, има няколко съвета, които могат да се вземат под внимание:

 • използването на хидратанти
 • приемът на повече течности
 • балансиран хранителен режим
 • витамини (основно А, B и С)
 • редовните упражнения


Лечение на стриите

 По своя характер те представляват особен вид нарушение на кожата, което може да се заличи от времето, но много често това не се случва. Трябва да имаме предвид, че тези аномалии на кожата могат да намекват за някаква промяна в организма, но сами по себе си не засягат пряко неговото здраве.

 • локална козметика – кремове, съдържащи Ретин А, напр.Третиноинът; масла и олио за тяло. В напредналите стадии козметичните средства не са от голяма полза
 • пластична хирургия - прилага се при по-широките стриации и то най-често тези в областта на корема при жени, прекарали бременност
 • лазерна терапия-множество съвременни технологии на фракционирани и нефракционирани лазерни лъчи
 • мезотерапия – инжектиране на реструктуриращи коктейли и серуми с витамини, аминокиселини и хиалурон


 Лазерната процедура за стрии е нехирургическа процедура, която използва импулсите на фракционната лазерна светлина, за да разруши стриите и подобри вида на вашата кожа. Само с няколко несложни процедури може да бъде редуцирано зачервяването, стриите могат да бъдат изгладени и няма да бъде необходимо повече да криете кожата си.

 Това е бърза и лесна процедура, която обичайно отнема само 30 минути, и може да осигури превъзходни, дълготрайни резултати. Тя е идеална за всякакви стрии, без значение от произхода им. Най-хубавото е, че обикновено не е необходимо време за възстановяване след процедурата.

Какво представлява и как действа процедурата?

 Импулсите от лазерната светлина, които се използват за заличаване на стриите са с дължина на вълната 2940nmEr:YAG и целят формиране на нова тъкан в същата зона, помагат за подобряването на цвета на стриите. Новият колаген ще изравни текстурата на стриите и ще редуцира проявлението им върху кожата

Кои пациенти са подходящи за процедура?

 Лазерната процедура за стрии е подходяща за всеки тип кожа, включително много светла и много тъмна кожа.

Кои области могат да бъдат третирани?

 Отлични резултати се постигат при третиране в областта на цялото тяло и крайниците.

Какво е усещането по време на процедурата?

 Пациентът усеща нещо като леко парване, когато импулсът се изстрелва през накрайника. Не се налага локална анестезия или прием на обезболяващи преди, по време или след процедурата.

Какво се случва веднага след процедурата?

 Веднага след процедурата се наблюдава леко зачервяване и подуване на третирания участък, които могат да продължат няколко дни.

Колко процедури са необходими?

 Броят на процедурите зависи от конфигурацията, броя, цвета и диаметъра на стриите. Оптимални резултати се получават след 5-6 процедури. Консултирайте се за необходимия брой процедури и интервала между тях с Вашия дерматолог.

Какви са възможните рискове от процедурата?

 При почти всички пациенти се наблюдава преходно зачервяване и умерен, подобен на слънчево изгаряне ефект, които могат да продължат от няколко часа до 3-4 дни или по-дълго. Други възможни рискове включват кървене,образуване на коричка, дразнене, сърбеж, болка, посиняване, изгаряне, трудно заздравяване, инфекция, неравност, белези, оток и непостигане на желания резултат.

 Бихте могли незабавно след процедурата да се върнете към обичайните си задължения. С цел ограничаване риска от промени в пигментацията на третираната зона , избягвайте излагането на слънце или солариум по време на курса на лечение, както и 6 месеца след последната процедура Използвайте слънцезащитен крем с висок SPF (30,50) върху третираната област, ако тя ще бъде изложена на пряка слънчева светлина.

За безплатна консултация с дерматолог може да запазите час на тел. 0883 30 20 01 или 034/98 70 07.

© 2017   ® Дерматологичен център АВРОРА ДЕРМ - гр. Пазарджик, ул. "Константин Величков" 37