Ботулинов токсин
 
 Ботулиновият токсин се синтезира и отделя от специфичен вид бактерии, наречени Clostridium Botulinum. В природата те съществуват единствено в безкислородна среда. Познати са няколко типа ботулинов токсин – A, B, C, D, E, F и G - като за медицински цели се използва основно тип А и много рядко тип В.
 Инжектирането му в нищожни количества директно в мускулатурата предизвиква нейната релаксация и изглаждане на надлежащата кожа. Инжектирането в мускулите не може да предизвика заболяването ботулизъм.
 БТ е открит през 1822г. Едва от 1968г. започва употребата му за медицински цели върху човека. От 1978г. се прилага в офталмологията (очни болести) за лечение на кривогледство при деца, при блефароспазъм, в неврологията при лицев хемиспазъм, тортиколис и т.н. От 1992 г. ефикасно се използва за третиране на мимическите бръчки на лицето, както и при едно рядко, но неприятно състояние на обилно изпотяване, което се нарича хиперхидроза.
 Ботулиновият токсин е невротоксин. Той блокира предаването на нервния импулс от неврона към мускулното влакно. По този начин мускулът остава в трайно състояние на релаксация, т.е. не се съкращава и не може да набръчква кожата, която се намира отгоре.
 Много интересни, но все още недостатъчно изяснени са и данните за обезболяващата способност на БТ. При пациенти с мигрена, много често прилагането на БТ води до изчезване на мигренозните пристъпи по време на действието му.
 Първите промени се отчитат на 72 час. Максималният ефект е след 14 дни, а продължителността на ефекта е 4-6 месеца. Повторно инжектиране може да се направи в рамките на първите 14 дни при необходимост от корекция, а след това най-рано след 2 месеца. Следваща апликация на БТ се прави след 6 месеца и трайността на ефекта се удължава на 8-12 месеца. Непосредствено след апликацията може да имате усещане за тежест, разпъване или главоболие. Това е нормално и отминава бързо с резорбиране на разтвора. Най-сериозното нежелано явление при прилагане на БТ е птозата на клепача – спадане на клепача и невъзможност окото да се отваря напълно. Това състояние е много рядко и напълно се възстановява за няколко седмици. Препоръчва се да свивате и разпускате мимическите мускули като правите съответната гримаса в рамките на 2-3 часа след процедурата. Това спомага за по-равномерното и цялостно разпределение на активното вещество в инжектирания мускул.
 Не трябва да масажирате и натискате инжектираните места. Да не се поставят активни козметични продукти – кремове, гелове, маски. Да не се предприемат козметични процедури - пилинг, масаж на лице поне за 72 часа.
 С течение на времето активността на токсина се изчерпва и видът на бръчките се възстановява до степен, близка на първоначалния вид. Предимството на БТ е, че осигурява покой на мимическите мускули, поради което съществуващите линии и бразди не се задълбочават, а формирането на нови се предотвратява.
 Повторно и поредно инжектиране на БТ може да се направи винаги, когато прецените че състоянието на бръчките не е задоволително, т.е 1-2 или 3 пъти в годината, както и просто преди специален за Вас повод. Няма ограничение в броя на терапевтичните процедури с БТ. Обикновено след 6-8 апликации вече имате добре съхранен вид на мимическите бръчки и могат да минат години преди да предприемете следващи стъпки в грижата за красотата и здравия вид на лицето.
 БТ се прилага изключително успешно при третирането на мимическите бръчки на лицето. Това са бръчките, които възникват в резултат на непрекъснатата дейност на мускулите на лицето, когато изразяваме някакви емоции – радост, гняв, тъга, учудване т.н.
 В млада възраст кожата е еластична и гъвкава и бързо възстановява гладкия си вид. Към 25 години се забелязват първите линии и бразди, а след 30 и първите мимически бръчки. Най-подходящи за терапия с БТ са пациентите на възраст 30+ години (30-55г.). При тях кожата е със запазена еластичност и не „увисва” след релаксацията на мускула. Създава се възможност за „консервиране” на красотата на лицето. При преценка от страна на специалист БТ може да се приложи и при по-млади пациенти или при по-напреднала възраст, в зависимост от индивидуалните особености, както и да бъде комбиниран с други техники – пилинг, лазер, лифтинг, филъри, мезотерапия.
 БТ е средство на първи избор при третиране на мимическите бръчки в областта на горната половина на лицето: челото (при учудване), между веждите, т.нар. „лъвска бръчка” (при сърдене) и около очите – бръчки тип „пачи крак” (при широка усмивка). Те се формират от действието на мускули, които точно и сигурно могат да бъдат определени и третирани.

 Защо не се препоръчва за другите части на лицето?

 В долната половина на лицето мускулите образуват сложна плетеница. Възможностите за чисто анатомични индивидуални особености тук са по-големи. Това може да създаде известни затруднения или неточности при определяне на местата за апликация. Затова в тази област успешно се прилагат други методи на терапия, например с филъри.

За безплатна консултация с дерматолог може да запазите час на тел. 0883 30 20 01 или 034/98 70 07.
 
Morpheus 8

Morpheus 8 е минимално инвазивна процедура за подмладяване на кожата.
DIOLAZE

Лазерна епилация, златен стандарт за премахване на нежеланото окосмяване.
LUMECCA

IPL за фотоподмладяване, третиране на пигментни петна и разширени капиляри.
FRACTORA

Фракционирана радиочестота. Белези, пигментации, неравности. Ресърфъсинг на кожата.
FORMA

Радиочестотен лифтинг за стягане и подмладяване на кожата.

© 2017   ® Дерматологичен център АВРОРА ДЕРМ - гр. Пазарджик, ул. "Константин Величков" 37