Премахване на образувания с лазер FOTONA®
 
 Използването на лазерите в клиничната дерматология датира повече от 30 години и е свързано първоначално с употребата на лазери с постоянна дължина на вълната. В зависимост от принципа на действие и клиничните им ефекти, лазерните системи най-общо се разделят на:

 • Аблативни - при които е налице нарушаване целостта на повърхностните слоеве на кожата (ablation – разрушаване, отлепване) - CO2, Er:YAG -лазер.
 • Неаблативни – при които терапевтичния ефект не се постига чрез нарушена цялост на кожата, а чрез биологичното действие на светлината - IPL, Nd:YAG и др.

 Er:YAG лазерът на FOTONA® е аблативен лазер, излъчващ светлина с дължина на вълната 2940 ηm, която се абсорбира от вътреклетъчната вода, като разсейването на енергията е минимално. Високоинтензивният лъч от светлина, излъчващ се от лазерната система се фокусира в много малка по размери зона от кожата и може да реже като скалпел или да осигури прецизнo премахване на доброкачествените изменения с различен размер без да засегне околната здрава кожа. По този начин се избягва увреждането на околните тъкани и се намалява възможността за образуване на постоперативни белези (цикатрикси).

Показания:

 • Премахване на епидермални лезии: - себорейни веруки, фиброми, соларни кератози, вирусни брадавици, епидермални невуси

 • Премахване на кожни тумори: - суперфициален базоцелуларен карцином, доброкачествени пигментни невуси, болест на Бауен

 • Премахване на дермални образувания: - сирингоми, хидраденоми, мастни хиперплазии, ксантелазми, неврофиброми, трихоепителиоми, себацейни аденоми

Противопоказания:

 • тежки общи заболявания

 • бременност

 • активни бактериални, вирусни и микотични инфекции на кожата

 • склонност към образуване на келоиди

 • HIV и активен хепатит

Какво се случва след манипулацията?

 След манипулацията остава повърхностна раничка (ерозия), която след 2-5 дни се покрива с коричка, отпадаща за 7-10 дни. През това време кожата трябва да се поддържа чиста и суха.
 Възможно е да усещате третираната кожа топла, като след слънчево изгаряне или след излагане на силен вятър.
 Няколко дни след манипулацията околната кожа ще бъде зачервена, леко болезнена с минимален или липсващ оток. Тези симптоми отминават постепенно за около седмица.
 Препоръчително за такъв вид терапии е да се провеждат през сезоните, в които кожата не е изложена на директна слънчева светлина. Това са есента, зимата и ранната пролет

За безплатна консултация с дерматолог може да запазите час на тел. 0883 30 20 01 или 034/98 70 07.

© 2017   ® Дерматологичен център АВРОРА ДЕРМ - гр. Пазарджик, ул. "Константин Величков" 37