Химически пилинги
 
 Химическите пилинги въздействат след като предизвиква излющване на увредения повърхностен слой и по този начин подтикват кожата към регенарация. Този процес изсветлява тена, изглажда текстурата и възвръща здравословния й вид. Различните пилинги се използват за третиране на различни дерматологични проблеми, но в повечето случаи се търси един и същ ефект – подобрено състояние на кожата, което може да се изразява в:
• Намаляване на фините линии и бръчки
• Редуциране на пигментацията: възрастови и кафяви петна (мелазма)
• Третиране на акне
• Подобряване на външния вид на кожата, която е вяла или с груба текстура
• Подобряване вида на белези и стрии

 Тъй като всяка кожа и проблем са различни, от изключителна важност при химичния пилинг е да се подбере подходящия пилинг агент, с който могат да се третират лице, деколте, както и зони по ръцете. В повечето случай периодът на възстановяване е минимален, а ефектът е сияйна и избистрена кожа. Консултирайте се с Вашия дерматолог, за да подберете пилинга, който е подходящ за Вас, тъй като дълбочината, на която той действа и състоянието, за което са предназначени различните пилинги, зависят от проблема и типа кожа на всеки отделен пациент.
 За по-ясна представа, пилингите са разделени на няколко основни групи според дълбочината на проникване на пилинг агента (химичния препарат – киселина):
• Повърхностен
• Средно дълбок
• Дълбок
• Депигментиращ


Най-често използваните пилинг агенти (химични препарати) са:

Гликолова киселина. Тя е най-често срещания пилинг агент и идва в различна концентрация – от 30 до 90% и различни Ph нива (нива на киселинност), които определят колко дълбоко ще проникне пилинга. Използва се при фини линии и бръчки, слънчево увреждане и за подобряване на текстурата на кожата.

Салицилова киселина. Салициловате киселина се различава с това, че тя може да проникне дълбоко в мастните жлези и да предизвика ексфолииране на по-омазнената кожа, което я прави идеална за третиране на акне.

Млечна киселина. Тя съществува естествено в човешката кожа, както и в млякото. По-малко дразнеща е от другите киселини и има натурален хидратиращ ефект върху кожата. Идеална е за проясняване на тена и може да се използва за третиране на пигментации и суха чувствителна кожа.

Плодови ензимии. Те също могат да бъдат използвани като пилинг агенти, като обикновенно се използват ензимите от папая, ананас, тиква и червена боровинка. Плодовите ензими притежават антибактериални свойства, подпомагат обновяването на клетките и могат да действат обезмазняващо. Те също се използват за третиране на акне, розацея, дехидратирана кожа, хиперреактивна и чувствителна кожа.

Винена киселина. Тази киселина се извлича от грозде и е по-малко дразнещата кожата алтернатива на Гликоловата киселина. Използва се за мека ексфолиация и помага за увеличаване на хидратацията. Прилага се при третиране на акне, фотоувредена кожа, розацея, повърхностна пигментация, екзема.

Ябълчена киселина. Извлича се от ябълки и круши и подобно на Винената кисела е по-слаба от Гликоловата. Тя има същото приложение като Винената киселина

Лимонова киселина. Нейните свойства са почти идентични с тези на Винената и Ябълчената киселини, както и нейното приложение.

Трихлороцетна киселина. Тя е по-силна от Гликоловата и тъй като прониква по-надълбоко в кожата, обикновено се използва при среднодълбок и дълбок пилинг. Би могла да се използва в по-малка концентрация и комбинация с други киселини за по-мек пилинг. Прилага се с цел стягане на кожата, при фини линии и бръчки, белези от акне, разширени пори, хиперпигментация.

Карболова киселина. Тази киселина се използва при Феноловия пилинг и е най-силния пилинг агент в употреба. Използва се за много дълбок пилинг, при дъбоки линии и бръчки, белези и много увредена кожа.

 За да подобрят състоянието на кожата, пилингите излющват горния й слой. Това лющене при всеки е различно, тъй като зависи от типа кожа, количеството и вида на използвания химичен препарат. При някои пациента се получават чудесни резултати и без видимо лющене. Участъците, които са с увредена или загрубяла кожа, може да претърпят по-засилено излющване, отколкото тези с не толкова пострадала кожа. За да си помогнете в постигането на най-добрите за Вас резултати и да избегнете компликации от процедурата, избягвайте процедури или третиране на кожата като IPL, лазер, коло маска, електролиза и др. подобни две седмици преди и след пилинга.

Контраиндикации при химичен пилинг:
• Алергия към пилинг агента (химичния препарат), с който се извършва процедурата
• Бременност и кърмене
• Използване на продукт, съдържащ tretinoin в последните 3 месеца
• Активен херпес симплекс


ПРЕДИ ХИМИЧНИЯ ПИЛИНГ

Една седмица преди пилинга:
• Не се подлагайте на процедури за боядисване на коса или трайно къдрене – препаратите, които се използват може допълнително да изсушат и наранят кожата Ви
• Не се излагайте на слънце. Ако имате слънчево изгаряне по кожата, която искате да подложите на пилинг, отложете процедурата до пълното си възстановяване
• Не използвайте депилатоар, коломаска и не се подлагайте на изсветляване на космите по лицето
• Не се подлагайте на IPL и лазерни процедури
• Не използвайте продукти, съдържащи Ретинол и Третиноин
• В деня на пилинга НЕ дразнете участъка, който ще бъде подлаган на химически пилинг

СЛЕД ХИМИЧЕСКИЯ ПИЛИНГ

В деня на пилинга:
• Ако кожата Ви сърби нетърпимо, има белезникаво или червеникаво обезцветяване и я чувствате подпухнала, можете да използвате стероиден крем или препарат за мазане веднага след процедурата, вечерта преди да си легнете, както и на следващата сутрин
• Добре е да не използвате грим – фон дьо тен – в деня на процедурата
• Ако страдате от акне, имайте пред вид, че то може да се засили през следващите седмици. В някои редки случаи това може да продължи дори до 8 седмици.

На следващия ден и след това:
• Внимателно започнете обичайната грижа за кожата си. Ако дерматологът Ви е препоръчал специален продукт, започнете неговата употреба. Спазвайте изрично указанията за употребата му, а ако имате предписан специален режим – следвайте го.
• Избягвайте излагането на слънце и използвайте слънцезащитни продукти с висок фактор.
• В никакъв случай не дърпайте и не белете лющещата се кожа – оставете я да падне сама. Ако люспите са много големи и не можете да ги търпите, изрежете ги внимателно с ножичка. Не пречете на естествения процес на регенерация на Вашата кожа. Ако нещо Ви притеснява, консултирайте се с дерматолога си.
• Задължително използвайте слънцезащитен продукт.
След преглед при дерматолог ще Ви бъде назначена най-подходящата за вашите индивидуални нужди процедура.

За безплатна консултация с дерматолог може да запазите час на тел. 0883 30 20 01 или 034/98 70 07.
 
Morpheus 8

Morpheus 8 е минимално инвазивна процедура за подмладяване на кожата.
DIOLAZE

Лазерна епилация, златен стандарт за премахване на нежеланото окосмяване.
LUMECCA

IPL за фотоподмладяване, третиране на пигментни петна и разширени капиляри.
FRACTORA

Фракционирана радиочестота. Белези, пигментации, неравности. Ресърфъсинг на кожата.
FORMA

Радиочестотен лифтинг за стягане и подмладяване на кожата.

© 2017   ® Дерматологичен център АВРОРА ДЕРМ - гр. Пазарджик, ул. "Константин Величков" 37